Bejelentés


Nyelv, irodalom, kultúra A Boronkay magyaros oldalai


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


HELYESÍRÁS

Helyesírásunk fejlődését nagyban segíti az online helyesírási szótár – ld. Linkgyűjtemény. Ez az oldal remekül használható egy-egy szó kikeresésére – pl. ha ly/j, hosszú/rövid mássalhangzós vagy hasonló kételyeink vannak, szóval mindent megtalálunk benne, ami egy szótárból kikereshető. Beírjuk, akár helytelenül (pl. bagoj), és kiköpi a helyes megoldást. Ámde vigyázat: itt nincs meg feltétlenül pl. a halmazállapot-változás kifejezés, tehát nem igazít el minket azokban a kérdésekben, amelyekhez valamilyen szabályt kell ismerni és alkalmazni.

A SZÓELEMZŐ írásmódhoz kapcsolódó helyesírási nehézségek

Itt a "játszik" - "játssza" típusú írásmódok alkotnak egy nehezen elsajátítható, kisebb alfejezetet. Ezek gyakorlására feladatot találunk a linkek között.

KÜLÖNÍRÁS – EGYBEÍRÁS

Amikor azon morfondírozunk: egybe vagy külön, először azt kell eldöntenünk, hogy a szemünk előtt nyugvó jelenséget szószerkezetnek vagy szóösszetételnek tekintsük-e. Ha szószerkezetnek tekintjük, akkor békén hagyjuk. Ha szóösszetételnek, tehát ha a két (vagy több) tag érzésünk szerint szorosan összekapcsolódik, akkor az a szándékunk, hogy lehetőleg egybeírjuk őket.

Szeretnénk-e egybeírni a „tűzről+pattant”, a „kémény+seprő”, a „földre+hull”, az ivó+víz+ellátátás” alakulatokat? A magyar helyesírás szerint akkor vágyunk az egybeírásra, ha olyan alárendelő szóösszetétellel van dolgunk, ami összetételként mást jelent, mint szószerkezetként (tehát „tűzről pattant” szikra, „tűzrőlpattant” leányzó), VAGY – függetlenül az ilyen jelentésváltozástól – amelyben a nyelvtani kapcsolat jelölőelemét elhagytuk (tehát nem „életet mentő”, hanem „életmentő”).

1. Először tehát azt kell megvizsgálnunk: hajlunk-e arra, hogy egybeírjuk a kérdéses szerkezetet. Van-e jelentésváltozás vagy jelöletlenség, ami ezt indokolná? Ha hajlunk, akkor tovább vizsgálódunk:

2. Megnézzük, milyen típusú lenne a szóösszetétel, és vonatkozik-e még rá valamilyen szabály (pl. bizonyos jelzős alárendelések esetén…).

3. Ha anyagnévi jelzős, számnévi jelzős vagy folyamtos melléknévi igenévi jelzős szóösszetételre bukkanunk, akkor az a szabály, hogy a két egyszerű szóból álló összetételeket egybeírjuk, ha azonban bármelyik már maga is összetétel, akkor külön, nem kötőjellel! Ebben az esetben nem számolunk szótagot, hanem csak és kizárólag az összetételi tagokat figyeljük.

4. Ha nincs plusz szabályunk, akkor jön majd a szótagszámlálás, ami első lépésben ugyancsak az összetételi tagok számlálását jelenti: a kettőnél több tagból álló összetételeket 6 szótagig egybeírjuk, onnantól kötőjelezzük.

A linkgyűjteményben találunk interaktív gyakorlatokat. Érdemes a logikai sorrendet betartva gyakorolni.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!